Caria dentara, o boala infectioasa redutabila

Caria dentara reprezinta unul dintre cele mai frecvente motive pentru care un om merge la dentist, lucru verificat si la noi, la Rasmindent – cabinet stomatologic sector 5 Bucuresti.

Putini pacienti cunosc faptul ca specialistii se refera la caria dentara ca la o grava boala infectioasa, transmisibila, cauzata de catre coloniile de bacterii aflate la suprafata dintelui, ce poate produce mari probleme in organismul uman, daca nu este tratata cat mai timpuriu.

Alimentele dulci, care contin zahar rafinat, dar si cele bogate in amidon, sunt acelea care, in epoca noastra, sunt responsabile de aparitia celor mai multe carii.

Microrganismele cariogene (Streptococcus Mutans, Lactobacilul, Actinomicetele) sunt dusmani nevazuti cu care trebuie sa luptam in prezent din greu, daca vrem ca sa ne pastram sanatatea nu doar dentara, ci si a intregului organism, deoarece, cariile sunt primul pas in aparitia unor boli foarte grele (diabet de tip 2, boli de inima si chiar cancer).

Dupa anul 1960, moment cand a aparut necesitatea de a ne referi la caria dentara ca la o boala transmisibila, datorita in special lui Ed Keyes, specialistii in stomatologie din cele mai prestigioase tari ale lumii au inceput ca sa priveasca cu multa seriozitate aceasta afectiune dentara dintr-o noua perspectiva: pornind de la ideea ca au de a face cu o boala infectioasa de natura dentara extrem de periculoasa, impotriva careia trebuie luptat prin toate mijloacele.

Care sunt cele trei elemente de care trebuie sa tinem seama in momentul in care vorbim despre o maladie de natura infectioasa, inclusiv de cariile dentare?

Gazda (bolnavul), parazitul (in speta coloniile de microorganisme cariogene respective) si mediul in care acestea se manifesta.

Un parazit de natura infectioasa este, conform tratatelor medicale, acea entitate care are capacitatea de a se inmulti rapid si care are dimensiuni mai reduse decat gazda pe care o contamineaza, diferentiindu-se de aceasta.

Nu toti parazitii pot ca sa genereze in organismul gazdei o infectie, dar de cele mai multe ori acest lucru se intampla, inclusiv daca ne referim la aparitia cariilor dentare sub actiunea coloniilor de microorganisme din gura.

Diferenta intre o boala cariilor dentare si o alta boala infectioasa (rujeola, gripa, hepatita B etc.) este aceea ca, de regula, in cel de-al doilea caz, parazitii provin din exterior, acestia evoluand mai intai intr-o gazda non umana, pe cand in cazul bacteriilor orale ce determina aparitia cariilor dentare, acestea colonizeaza gazda (omul) dupa ce o vreme indelungata au fost inactive in cavitatea orala a pacientului, manifestandu-se cu agresivitate doar cand intalnesc mediul propice (o alimentatie nesanatoasa, o igiena bucala deficitara).

Bacteriile ce sunt responsabile de cariile dentare se gasesc, asadar, aproape la toti oamenii, dar acest lucru nu inseamna ca, in mod obligatoriu, toti trebuie ca sa avem la un moment dat carii dentare.

Consumul exagerat de zahar rafinat ramane factorul responsabil in cea mai mare masura de modificarea echilibrului ecologic natural din gura, acela ce face microorganismele cariogene sa se activeze.

Boala cariilor dentare este una infectioasa, dar, prin schimbarea modului alimentar, ea poate ca sa fie tinuta sub control, chiar daca eliminarea sa in totalitate nu este posibila.

Avand in vedere ca in prezent producatorii din industria alimentara obisnuiesc ca sa adauge zahar rafinat, pentru imbunatatirea gustului si a crea dependenta consumatorilor, intr-o multime de produse (unele chiar la care nu ne-am astepta!), ce e drept, lucrurile devin tot mai greu de gestionat spre a reusi ca sa prevenim aparitia cariilor.

Stramosii nostri, necunoscand zaharul rafinat, nici nu sufereau de aceasta boala, cu o aparitie relativ recenta in istoria omenirii.

Curiozitatea consta in faptul ca doar foarte putine microorganisme pot ca sa metabolizeze zaharoza, deoarece, precum se cunoaste, zaharul este prin excelenta un antibactericid redutabil.

Iata insa ca unele bacterii orale umane pot realiza acest lucru, din nefericire cu efecte dezastruoase pentru dantura.

Acizii, produsi de placa bacteriana existenta pe suprafata dintilor, conduc in timp la dizolvarea emailulul, la formarea de fisuri dentare, iar in final la carii mai mult sau mai putin profunde.

Concluzionand, zaharoza conduce la aparitia cariilor dentare in doua moduri:

  • reprezinta un substrat ce poate ca sa fie metabolizat de catre bacteriile ce se lipesc de acesta (asemanator coralilor din mari si oceane);
  • reprezinta o sursa pentru microorganismele amintite de a produce acid lactic, ce ataca virulent smaltul dintilor.

Pentru a diminua aceste lucruri, un regim alimentar sanatos, dublat si de o igiena orala riguroasa (periaj corect, o pasta de dinti buna, utilizarea apei de gura si a atei dentare), se impune cu necesitate.

Pentru informatii suplimentare despre cum se poate preveni aparitia cariilor dentare va invitam la cabinetul nostru stomatologic din sectorul 5 al Capitalei – Rasmindent.

2 gânduri despre „Caria dentara, o boala infectioasa redutabila

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s